Scroll Top

Lederutvikling og ledertrening – Hvorfor trening i riktig kontekst er nøkkelen til suksess

Mange organisasjoner investerer store summer i tradisjonelle lederutviklingsprogrammer og kurs, men resultatene er ofte skuffende.
Training Bulb Sketch Colorful Blue Lines Texture Effect Text
Slik bygger du sterke team og en robust bedriftskultur

I dagens komplekse og raskt skiftende arbeidsmiljø er det ikke lenger godt nok for ledere å bare delta på tradisjonelle lederutviklingsprogrammer. For å virkelig lykkes må ledere både forstå teorier om ledelse og aktivt bruke dem i egen arbeidshverdag. Derfor er det avgjørende at lederutvikling skjer gjennom kontekstuell ledertrening, der ledere får muligheten til å trene og utvikle egne ferdigheter i reelle situasjoner, i stedet for å bare lære gjennom instruksjon i et klasserom. Dette gir ledere eierskap over utviklingen av sine team og skaper varig endring i både ledelse og bedriftskultur.

Foredrag
Ole Christian Sandvoll
Mentaltrener, ledercoach, foredragsholder
Tradisjonelle kurs og lederutviklingsprogrammer er bortkastede penger
– Ole Christian Sandvoll

Hvorfor tradisjonell lederutvikling og kurs ofte feiler

Mange organisasjoner investerer store summer i tradisjonelle lederutviklingsprogrammer og kurs, men resultatene er ofte skuffende. En av de mest kjente analysene av denne utfordringen er The Great Training Robbery, som viser at mye av de milliardene som brukes på ledertrening hvert år, gir liten eller ingen avkastning. Forskningen peker på at selv om ledere lærer nye teorier og teknikker i klasserommet, er det sjelden at denne kunnskapen overføres til faktiske endringer i atferd når de kommer tilbake til hverdagen.

Årsaken til dette ligger i hvordan vaner og eksisterende atferdsmønstre dominerer når ledere står overfor reelle utfordringer i jobben. I forskningsartikkelen Why leadership training fails fremheves det at ledere ofte faller tilbake til gamle vaner fordi den lærte kunnskapen ikke er godt nok integrert i deres daglige arbeidsliv. Konteksten fra kurs til hverdag endres. Uten mulighet til å trene på og forsterke nye ferdigheter i riktig kontekst blir effekten av tradisjonelle kurs kortvarig og ineffektiv.

Ledertrening i kontekst er å lære ved å gjøre

Når man snakker om å bygge en sterk bedriftskultur, er det avgjørende å forstå at kultur formes av de verdiene og atferdene som oppmuntres og belønnes i en organisasjon. Et foredrag som fokuserer på bedriftskultur kan bidra til å tydeliggjøre hvilke verdier som skal ligge til grunn for virksomheten, og hvordan disse verdiene kan implementeres i hverdagen.

For å overvinne utfordringene med tradisjonell lederutvikling, må fokus flyttes fra klasseromsundervisning til kontekstuell ledertrening. Det betyr at ledere må få muligheten til å lære gjennom praksis i sin egen arbeidskontekst, hvor de kan anvende nye ferdigheter direkte i de situasjonene de faktisk vil møte. Denne tilnærmingen til ledertrening gir ledere muligheten til å lære og til å øve, feile og forbedre seg i riktige omgivelser.

Amy Edmondsons forskning på psykologisk trygghet understreker viktigheten av et miljø der ledere føler seg trygge på å ta risiko, stille spørsmål og prøve ut nye metoder uten frykt for latterliggjøring, represalier eller straff. Slik er det også for ansatte. Dette er viktig og avgjørende for effektiv ledertrening, da det tillater ledere å bryte ut av gamle mønstre og bygge nye og mer effektive vaner som er tilpasset deres unike kontekst.

Utvikling av et Growth Mindset og en mestringsinnstilling som menneskesyn

For å skape en slik psykologisk trygg kultur, som Amy Edmondson fremhever som avgjørende for høytytende team, må ledere først og fremst utvikle og praktisere et growth mindset – en mestringsinnstilling – som ser på utfordringer som muligheter for å lære. Denne innstillingen er en viktig del av å bygge en kultur og et arbeidsmiljø der medarbeidere føler seg trygge på å uttrykke ideer, stille spørsmål og ta nødvendige risikoer – utenfor komfortsonen.

Når ledere adopterer et growth mindset som menneskesyn, signaliserer de til sine team at det er akseptabelt å gjøre feil, så lenge man lærer av dem. Dette menneskesynet er grunnleggende for å bygge psykologisk trygghet, hvor teammedlemmer ikke frykter straff eller ydmykelse for å prøve nye ting. Ledere som viser denne typen innstilling, gir et klart budskap om at utvikling og læring er en kontinuerlig prosess, og at det å våge seg ut av komfortsonen er både verdsatt og forventet.

Videre skal ledere være rollemodeller ved å demonstrere sårbarhet og mot. Ved å åpent dele egne erfaringer, utfordringer og feil, skaper de et miljø hvor det er trygt for andre å gjøre det samme. Dette krever at ledere aktivt jobber med å forlate sin egen komfortsone og vise at det å ta risikoer er en del av utviklingen. Når ledere tør å være sårbare, bygger de tillit og skaper et rom der teammedlemmer føler seg oppmuntret til å eksperimentere, noe som er essensielt for både innovasjon og kontinuerlig forbedring.

Å trene ledere på å utvikle et growth mindset er derfor både viktig for deres egen utvikling og for å skape en sterk og trygg bedriftskultur. Ved å modellere denne innstillingen kan ledere bidra til å forme en organisasjon som verdsetter læring, utvikling, og samarbeid, noe som til syvende og sist vil føre til mer effektive og tilpasningsdyktige team.

Eierskap i teamutvikling: Lederens rolle

Ledere har et stort ansvar når det kommer til å utvikle og eie sine team. Dette eierskapet innebærer å skape en sterk bedriftskultur som fremmer samarbeid, tillit og kontinuerlig forbedring. Edgar Schein var en ledende ekspert på organisasjonskultur og argumenterte for at kultur ikke bare formes av formelle retningslinjer og prosedyrer, men i stor grad av de verdiene og antagelsene som ledere aktivt fremmer gjennom sine handlinger.

Gjennom ledertrening i riktig kontekst får ledere muligheten til å forme og styrke teamets kultur ved å utøve lederskap som er i tråd med organisasjonens mål og verdier. Dette eierskapet er avgjørende for å skape en kultur der teammedlemmer føler seg inkludert og motiverte til å bidra til felles mål. Når ledere trener sammen med sine team, bygger de ferdigheter, tillit og samhold, noe som er grunnlaget for en sterk bedriftskultur.

Slik implementerer du effektiv ledertrening

For å sikre at ledertrening virkelig gjør en forskjell, må organisasjoner legge til rette for at lederne kan praktisere det de lærer i en kontekst som er relevant for deres daglige arbeid. Dette bør inkludere tiltak som coaching og kontinuerlig feedback, som hjelper ledere med å reflektere over og justere sin atferd, slik den anerkjente psykologen og forskeren Anders Ericsson presiserer i sin gullstandard for ferdighetstrening.

Videre bør organisasjoner fokusere på å bygge et støttende miljø der ledere oppmuntres til å eksperimentere med nye ledelsesstiler og metoder. Dette gjøres ved å integrere ledertrening i den daglige driften, i rett kontekst, slik at læring blir en kontinuerlig prosess istedenfor enn en engangsaktivitet slik at bedriften sikrer at ledertreningen er forankret i virkelige utfordringer og situasjoner. Dette gjør at læringen er mer relevant og varig.

Lederutvikling som kun baserer seg på tradisjonelle kurs og klasseromsundervisning gir ofte lite varig verdi. For å virkelig utvikle effektive ledere som kan eie og utvikle sine team, er det avgjørende å fokusere på kontekstuell ledertrening. Ved å trene ledere i reelle situasjoner, i riktig kontekst, kan organisasjoner bygge en sterk bedriftskultur og sikre at lederne utvikler ferdigheter som er tilpasset deres unike utfordringer. Dette er veien til suksess i en verden der kontinuerlig tilpasning og læring er nøkkelen til konkurransefortrinn.

Book en samtale med meg ved å finne en ledig tid i kalenderen nedenfor slik at vi kan skreddersy lederutviklingsprogram for din organisasjon. I høst/vinter 2023 gir jeg ut min første bok der du lærer praktiske tips og strategier for å oppsøke ubehag og utfordre komfortsonen.

Foredrag
Ole Christian Sandvoll
Mentaltrener, ledercoach, foredragsholder

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.